ОБРАТНО БРОЕНЕ: Как нашият съвременен свят затруднява бъдещето на човешката раса

on .

2021 connectionПрез 2017 г. д-р Шана Суон и нейният изследователски екип направиха тревожно откритие: западните мъже са преживели 50% спад в броя на сперматозоидите през последните 40 години. Как се случи това и какво означава това за нашето бъдеще?

Д-р Суон стигна до нейните заключения след анализ на 185 изследвания , включващи близо 45 000 здрави мъже. Резултатът изпрати ударни вълни по целия свят, но историята не свърши дотук.

Оказва се, че нашето сексуално развитие се променя по-широко, както за мъже, така и за жени и дори за други видове, и че съвременният свят е на път да стане безплоден - до 2050 г. голяма част от световното население ще се нуждае от технологична помощ да се размножава.
В тревожната нова книга „ОБРАТНО БРОЕНЕ“ д-р Суон и Стейси Колино обстойно и задълбочено проследяват изследванията, които разкриват как излагането на начин на живот и химикали в нашата среда влияят върху плодовитостта, сексуалното развитие и общото здраве като вид. Страниците са пълни с нови и недостатъчно докладвани констатации като:
• Химикалите в околната среда могат да объркват пола и да засягат сексуалните предпочитания;
• Днес човек има само половината от броя на сперматозоидите, които е имал дядо му;
• Плодовитостта на жените се влияе от EDC (химикали, нарушаващи ендокринната система) и начина на живот. Проучванията откриват корелация между излагането на EDC и увеличаването на спонтанните аборти и вродените дефекти и спада в качеството и количеството на яйцата. EDC могат дори да засегнат бебето вътреутробно, ако са изложени по време на бременност
• Ефектът от 1%: намалява броят на сперматозоидите, тестостеронът и плодовитостта и се увеличава честотата на рак на тестисите и спонтанните аборти се случват с приблизително еднаква честота: 1% годишно;
• Щетите от излагането на мъж или бременна жена на проблемни химикали и влияния върху начина на живот могат да навредят на репродуктивното здраве на бъдещите поколения.
• Излагането на майките на често срещани химикали по време на бременност променя мъжествеността на нейното мъжко потомство, както и тяхната дългосрочна плодовитост;
• Нарастващият брой риби, жаби и влечуги, които се раждат с неясни гениталии, включително яйчници и тестиси, често в едно и също същество.
• Човешкият вид е застрашен. С 50% спад в броя на сперматозоидите през последните четири десетилетия, може да нямаме способността да се възпроизвеждаме по естествен път.
Съчетавайки лични истории с най-новите научни изследвания, Суон и Колино обясняват как точно химикалите, разрушаващи ендокринната система (EDC) и други токсични, но често срещани вещества влияят върху човешката репродукция. И ефектите не са ограничени до това поколение новородени; те могат да се предават от едно поколение на друго. Авторите предоставят практически насоки за защита на нашата репродуктивна функция от потенциални експозиции, като изхвърляне на пластмасови бутилки за вода за стъкло, премахване на килими от стена до стена и надграждане на вашите съдове за готвене.
ОБРАТНО БРОЕНЕ е призив към всички нас - бизнес лидери, политици, учени и потребители - да направим каквото можем, за да защитим нашето плодородие, съдбата на човечеството и планетата. Рутан Рудел от Института Тиха пролет Silent Spring Institute казва, че „ОБРАТНО БРОЕНЕ“ е: „Основна книга за този момент…. Искрено се надявам тя да бъде прочетена от много хора, колкото по-млади, толкова по-добре, за да имат шанса да запазят плодовитостта си, както и тази на децата си. "
„На основата от неопровержима наука и със завладяващо остроумие, тази епична книга задава монументални въпроси: Влязло ли е човечеството в спирала на плодородието? Ако е така, защо се случва, докъде ще стигне и кога ще достигне своя връх? И накрая, какво може и трябва да се направи? Ако мечтаете за деца, внуци и поколения отвъд, трябва да прочетете тази книга. "
—Д-р Пийт Майърс, съавтор на „Нашето откраднато бъдеще“
„Убедителен... разтърсващ призив за действие относно опасностите, породени от намаляването на плодовитостта, включително рисковете за нашето здраве, икономиката и дори бъдещето на човешката раса.“
—Джереми Грантъм, съосновател на фирма за управление на инвестиции GMO и Фондация за защита на околната среда на Грантъм
Шана Х. Суон, доктор, е награждаван учен, базиран в Mt. Синай и един от водещите световни екологични и репродуктивни епидемиолози. Д-р Суон е публикувал повече от 200 научни статии и е включен в обширно медийно отразяване по целия свят. Нейните изяви включват ABC News, NBC Nightly News, 60 Minutes, CBS News, PBS, BBC, PRI Radio и NPR, както и във водещи списания и вестници, включително Newsweek, The Washington Post, USA TODAY, Time, US News & World Report, The Guardian, Bloomberg News, New York Post, Chicago Tribune, Daily News (New York), Los Angeles Times, HuffPost, Daily Mail (London), New Scientist, Mental Floss, Mother Jones, New Telegraph, Euronews и Националната поща.
Стейси Колино е писател, носител на награди, специалист в областта на здравето и околната среда и редовен сътрудник на US News & World Report. Нейната работа се появява в рубриките The Washington Post Health and Wellness и в десетки национални списания, включително Newsweek, Parade, Parents, Woman’s Day, Sports Illustrated и Good Housekeeping.