AGROLINK

Прессъобщение – Съветът по земеделие на ЕС не прие да бъдат премахнати регулациите на нови ГМО

stop-ngt-4-1Прессъобщение

agrolink-logo

11.12.2023, София

Съветът по земеделие на ЕС отхвърля дерегулирането на нови ГМО

Брюксел, 11 декември 2023 г. - Днес министрите на земеделието на Европа не приеха предложението на испанското председателство новото поколение генетично модифицирани растения (нови ГМО, или сега така наречените "нови геномни техники" или NGT) да бъдат извън проверките и оценките на риска. Очевидната липса на подкрепа от страна на министрите [1] е предупреждение към законодателите, че изключването на новите ГМО от действащите правила на ЕС за ГМО ще наводни европейските полета с патентовани нови генетично модифицирани семена и ще увеличи монополите в селскостопанския сектор.

Д-р Майкъл Антониу - премахването на регулациите за ГМО е опасно

Michael-Antoniou

Интервю с Проф. Майкъл Антониу - професор по молекулярна генетика в Кралския колеж в Лондон

https://rumble.com/v3zk3c2-241122530.html

"Процесът, по който се извършва редактирането на гените не само, че е напълно изкуствена лабораторна процедура, която няма прилика с нито един естествен процес, но също така предразполага към непреднамерено увреждане на ДНК"
Професионалният профил на д-р Антониу:
РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ!

ОТВОРЕНО ПИСМО – ГМО И ЛОБИТО ЗАД НЕГО

photo 2023-12-05_22-06-38    
     za-da-ostane-priroda-logo
      Изх. № 26/05.12.2023

ДО:
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
КИРИЛ ВЪТЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ЮЛИЯН ПОПОВ
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ГМО И ЛОБИТО ЗАД НЕГО

Аграрната индустрия иска ГМО културите, устойчиви на хербициди и инсектициди, да бъдат допуснати до полетата и чиниите ни без проверки за безопасност или етикетиране. Европейската комисия и някои членове на Европейския парламент се подчиниха на заповедите на индустрията, като разработиха закон за дерегулация на ГМО, който ще навреди на здравето, биоразнообразието и земеделските производители.

Френски филм за растенията с Нови Геномни Техники NGT's

NGT Филм с български субтитри – Растенията с Нови Геномни Техники (NGT's)

 https://rumble.com/v3zk2d2--ngts.html 

 Разпространявайте!
 
 В този кратък френски филм остроумно и ясно е представена същността на "новите" ГМО – в случая растенията, получени с нови геномни техники, устойчиви на хербициди и инсектициди, които аграрната индустрия иска да бъдат   допуснати до полетата и чиниите ни без проверки за безопасност или етикетиране. Европейската комисия и някои   членове на Европейския парламент се подчиниха на заповедите на индустрията, като разработиха закон за премахването на регулациите на ГМО, който ще навреди на здравето, биоразнообразието и земеделските производители.

 Коалиция „За да остане природа в България" настоява правителството на Р България да отстоява ЕС да не допусне премахването на регулациите, защитаващи европейските граждани от неконтролируемо разпространение на ГМО в  природата и храната ни.

 

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи

rsz 1stop_glyphosate_a3_1_    Прессъобщение
    29.11.2023 г.
    София
    Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
    Добрата новина от днес, 29.11.2023 г.: Министърът на земеделието и храните г-н Кирил Вътев изпрати до       Коалицията „За да остане природа“ Становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното   вещество глифозат. В него се казва, че използването на глифозат ще бъде ограничено или забранено в   чувствителни зони и от непрофесионалисти.